گلوتن نوعی پروتئین است که بدن افراد مبتلا به بیماری سلیاک قادر به هضم آن نیست. در واقع بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمن است که باعث آسیب به روده کوچک می شود و با اسهال، درد شکم و نفخ همراه است. اگر به این بیماری مبتلا هستید، رژیم غذایی بدون گلوتن تنها راه درمان این بیماری است.
لیست غذاهای بدون گلوتن
شاید گمان کنید در رژیم غذایی بدون گلوتن مجبور هستید دایره غذایی خود را به شدت محدود کنید اما این یک باور اشتباه است. چراکه اکثر غذاهای کامل و فرآوری نشده، می تواند در لیست غذایی شما گنجانده شود. در ادامه شما را با فهرستی از غذاهای بدون گلوتن آشنا خواهیم کرد.
غلات کامل بدون گلوتن
از آنجایی که تعداد کمی از غلات کامل حاوی گلوتن هستند، پس می توانید با خیالی آسوده از آنها در رژیم غذایی روزانه تان استفاده کنید. در زیر لیستی از غلات بدون گلوتن آورده شده است که می توان آنها را به صورت کامل، آسیاب شده و به عنوان آرد استفاده کرد.
غلات کامل بدون گلوتن عبارت است از:
1.کینوا 2.برنج قهوه ای 3.گندم سیاه 4. ذرت خوشه ای 5. ارزن 6. برنج معمولی
نکته: هنگام خرید غلات کامل، مهم است که برچسب مواد غذایی را بررسی کنید. چراکه اگر در مکانی که غذاهای گلوتن دار فرآوری شده باشد ، این غلات را تهیه کرده باشند ممکن است به گلوتن آلوده شده باشند.
میوه ها و سبزیجات
همه میوه ها و سبزیجات تازه به طور طبیعی فاقد گلوتن هستند. شما به راحتی می توانید از میوه ها و سبزیجات تازه در رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده کنید و از آنها لذت ببرید.
میوه های بدون گلوتن
اکثر میوه ها معمولا بدون گلوتن هستند اما میوه های کنسرو شده می توانند از این قاعده مستثنی باشند. برخی از میوه های بدون گلوتن عبارتند از:
1.پرتقال 2. گریپ فروت 3.موز 4.سیب 5.انواع توت ها 6.هلو 7.گلابی
سبزیجات بدون گلوتن
سبزیجات چلیپایی از جمله گل کلم، کلم بروکلی و سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم پیچ می توانند گزینه های مناسبی برای بیماران سلیاکی باشد. همچنین سبزیجات نشاسته ای از جمله سیب زمینی، ذرت و کدو حلوایی فلفل دلمه ای، قارچ ، پیاز، هویج و تربچه نیز می توانند به سادگی به سبد غذایی شما بیماران سلیاکی اضافه شوند.
پروتئین های بدون گلوتن
تقریباً تمام پروتئین های گیاهی و حیوانی تازه و فرآوری نشده به طور طبیعی فاقد گلوتن هستند. بنابراین شما می توانید بدون نگرانی از موارد زیر که حاوی پروتئین های گیاهی و حیوانی هستند، استفاده کنید.
- حبوبات (لوبیا، عدس، نخود، بادام زمینی)
- آجیل و دانه ها
- گوشت قرمز (گوشت گاو تازه، بره)
- مرغ (مرغ تازه، بوقلمون)
- غذاهای دریایی (ماهی تازه، گوش ماهی، صدف ماهی)
لبنیات بدون گلوتن
بیشتر محصولات لبنی به طور طبیعی فاقد گلوتن هستند. با این حال آنهایی که طعمدار و حاوی مواد افزودنی هستند باید قبل از استفاده برچسب محصول را بررسی کرد. از این رو شما می توانید موارد زیر را به عنوان لبنیات بدون گلوتن مصرف کنید.
1.شیر 2.کره 3.پنیر 4.خامه ترش 5.ماست
روغن های بدون گلوتن
بیشتر روغن های آشپزی به طور طبیعی بدون گلوتن هستند. نمونه هایی از روغن های بدون گلوتن عبارتند از :
1.کره حیوانی
2.زیتون و روغن زیتون
3.روغن نارگیل
4.روغن های گیاهی و دانه، از جمله روغن کنجد، و روغن آفتابگردان
چه غذاهایی گلوتن دارند؟
اگر شما هم به گلوتن حساسیت دارین باید برای همیشه این غذاها را از لیست خود حذف کنید:
- غذاهای تهیه شده از غلات، به ویژه گندم، جو، نان، ماکارونی
- پیتزا
- سیب زمینی سرخ کرده
- سس ها
- سوپ ها
- گوشت های فرآوری شده
- نوشیدنی های الکلی
علائم حساسیت به گلوتن
اگر بدن شما در هضم گلوتن دچار مشکل شود معمولا علائمی همچون کهیر پوستی، حالت تهوع، گرفتگی معده، سوء هاضمه، استفراغ یا اسهال همراه است همچنین این علائم می تواند خود را به صورت گرفتگی یا آبریزش بینی، عطسه ، سردرد ودر مواقع بسیار نادر آنافیلاکسی که می تواند تنفس را مختل کند و بدن را در شوک قرار دهد، نشان دهد. در صورت مشاهده این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید.