پروتئین نقش مهمی در حفظ سلامتی شما داره.این ماده در ساخت مو، ناخن ها، استخوان ها، آنزیم ها ، عضلات ، هورمون ها و … نقش اساسی داره. پروتئین یکی از اجزای سازنده بافت ها و اندام های مختلف بدن بوده و به عملکرد مناسب آن ها کمک می کنه. پروتئین علاوه براینکه سیستم ایمنی بدن شما رو افزایش می ده به تقویت استخوان های شما هم کمک زیادی می کنه.
همچنین بدن شما برای حفظ اندازه و شکل عضلات به پروتئین نیاز داره. چراکه سوخت اصلی عضله پروتئینه واگر به میزان کافی دریافت نکنید عضله های شما تحلیل می ره.
همین طور پروتئین در رشد و سلامت کودکان هم نقش پررنگی داره. در طول دوران کودکی پروتئین یک ماده حیاتی برای کمک به رشد کودک و حفظ عملکرد مناسب بدنش محسوب می شه. همون طور که می دونید فرایند رشد در کودکان به نسبت بزرگسالان از سرعت بیشتری برخورداره بنابراین مقدار پروتئینی که از طریق تغذیه درست به بدن کودکانمون می رسه بسیار حائز اهمیته. و اگر در این مورد کوتاهی کنیم می بینیم که رشد قدی کودکمون نسبت به هم سن و سالان خودش کمتر خواهد بود.
درسته که نقش پروتئین در بهبود عملکرد بدن و ساخت عضله ها بسیار پررنگه اما نمی شه از نقش پروتئین بر سلامت پوست و مو حرفی نزد. پروتئین شامل کراتین، کلاژن و الاستین که این سه عنصر مانع از ایجاد چین و چروک پوست می شه و استحکام و قابلیت ارتجاعی پوست و مو رو فراهم می کنه.
ورزشکاران به ویژه بدنسازان سالانه هزینه های گزافی بابت حرید پروتئین پرداخت میکنند. برای مثال پرداخت 4 تا 5 میلیون تومان برای هر کیلو پودر پروتئین ایزوله وی خارجی و با کیفیت می تونه فشار زیادی رو به اقتصاد یک فرد یا خانواده بیاره! حالا باید چی کار کنیم؟ این ماده حیاتی رو حذف کنیم یا سراغ راه حلی بریم که هم مقرون به صرفه باشه هم تهیه اش در منزل امکان پذیرباشه؟!
اگر به دنبال یک فرمول جذاب و کم هزینه برای تهیه یک پودر پروتئین با کیفیت هستی تا آخر این مقاله همراه ما باش.
محاسبه میزان پروتئین مورد نیاز بدن
نکته ای که خیلی مهمه اینه که در اولین قدم بدونیم که مقدار «پروتئین کافی» بدنمون چقدره؟!
در وهله ای اول چیزی که دونستنش خیلی مهمه اینه که مدت و شدت فعالیت یکی از عواملِ موثر در تعیین پروتئین مورد نیاز بدنتونه. به طور کلی هرچه فعالیت شما بیشتر باشه، بدنتون برای جلوگیری از تحلیل عضلانی و همچنین تامین انرژی کلی به مقدار پروتئین بیشتری نیاز داره. اما اگر ورزشکار حرفهای نیستین، لازم نیست مقدار پروتئین شما خیلی بیشتر از حالت عادی باشه. به صورت نرمال، به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، ۰.۸ گرم پروتئین نیازه و اگر از نظر جسمی فعال هستین این مقدار کمی بیشتر میشه.
به طور مثال یک بانو با وزن ۵۰ کیلو به ۴۰ گرم پروتئین درروز نیاز داره. یا مردی که ۷۵ کیلوگرم وزن داره، حدود ۶۰ گرم پروتئین در روز احتیاج داره. بنابراین به طور میانگین مقدار پروتئین توصیه شده در روز برای خانم ها 45گرم و برای آقایان 55 گرمه.اما این موضوع در مورد ورزشکاران کمی متفاوته. چرا که سوخت وساز بدنشون با یک فرد نرمال متفاوته. به طور میانگین پروتئین مورد نیاز برای عضله سازی روزانه یک گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدنه.
چگونه پودر پروتئین با کیفیت رو در خانه درست کنیم؟
مواد لازم:
• یک فنجان جودوسر
• نصف فنجان تخم کدو یا تخم آفتاب گردون
• یک دوم فنجان حبوبات خشک مانند عدس، دال عدس
• نصف فنجان تکه های نارگیل خشک
• یک چهارم فنجان دانه چیا یا دانه کتان
• نصف قاشق غذاخوری پودر کاکائو یا دارچین برای طعم دار کردن
• شربت عسل
طرز تهیه:
اول اجازه بدین فر با دمای 175 درجه سانتیگراد گرم بشه. جودوسر، میوه های خشک و حبوبات خشک رو روی یک ورقه مخصوص پخت ذارین. این مواد رو به مدت 10 تا 15 دقیقه در فر قرار بدین تا خوب برشته بشه یا صبر کنید تا طلایی روشن و معطر بشن. دقت کنید که اصلا نباید بسوزن و یا بیش از حد قهوه ای بشن!
کمی صبر کنید تا مخلوط خنک بشه و همه اون رو به همراه تکه های نارگیل خشک شده، دانه چیا یا کتان یا هر چیزدیگری که دوست دارین در مخلوط کن بریزید. پودر پروتئین شما آماده است!
حالا وقتشه پودر خونگیتون رو در ظرفی دربسته بذارین و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. شما می تونید از این پودر در اسموتی ها، شیک ها، ماست، اوتمیل ویا دستورغذاهایی که نیاز به پودر پروتئین دارند استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که بافت و طعم این پودر ممکنه با نمونه بازاری اون متفاوت باشه اما می تونید مطمئن باشید که بدون هیچ افزودنی مضر درست شده و بسیار مقرون به صرفه تر از نمونه های بازاری است.
اما چند نکته که دونستش ضروریه:
- پروتئین، نیاز روزانه و اساسی همه افراد است
همون طور که گفتیم پروتئین ها پایه و اساس یک بدن سالم هستن. این ماده مغذی ضروری نه تنها قدرت و نیروی بدن رو تامین می کنه بلکه در حفظ استخوان های سالم، ماهیچه ها و مو نیز نقش داره و به عضله سازی، بافت ترمیمی، ساخت آنزیمها و هورمونها کمک میکنه و استفاده از اون هم ممکنه به کاهش وزن و افرادی که میخوان عضلاتشون رو بزرگ کنن، کمک کنه.
- رژیم غذایی سالم گاهی نیاز بدن رو به پروتئین به طور کامل رفع نمی کنه!
غذا هایی مانند محصولات لبنی، گوشت و دانههای سویا وجود دارن که منابعی غنی از پروتئین ها هستند، اما با وجود رژیم غذایی سالم، نیاز بدن به پروتئین همیشه برآورده نمی شه.
- خوردن بیش ازحد پروتئین ممنوع!
در حالی که پروتئین در ساختن توده عضلانی بسیار موثره اما اینطور نیست که هرچه پروتئین بیشتری بخورید، براتون بهتر باشه. صرفاً خوردن پروتئین اون هم به مقدار زیاد به ما بدنی شاداب و سالم نمی ده و باید در مصرف به اندازه ی اون دقت کرد. میزان اضافه پروتئین به هیچ عنوان جذب نشده و دفع میشه.
مواردی از جمله سن، جنسیت، فعالیت بدنی و شرایط سلامتی بدن موارد تعیین کننده ای در میزان مصرف پروتئین در روز هستن.
- مکمل های پروتئین می تونن خطرناک باشن!
همون طور که قبلا گفتیم در واقع پروتئین یک ریز مغزی ضروریه که نقش مهمی در رشد،ترمیم و نگهداری بافت ها در بدن ایفا می کنه. پودر پروتئین یک مکمل غذایی که از منابع مختلف پروتئین مانند شیر، منابع گیاهی مانند سویا، نخود، برنج یا شاهدانه وسایر موادغذایی ساخته شده. این پودر ها معمولا توسط افرادی که مایلند پروتئین بیشتری به رژیم غذایی خودشون اضافه کنن استفاده می شه. به طور کلی به افراد توصیه می شه بسته به نیاز خود یک تا دوقاشق یا بیشتر از پودر پروتئین استفاده کنن.
در حالی که هدف از پودر های پروتئینی تامین مقدار کافی مواد مغزی برای بدنه گاهی اوقات می تونن عوارض جانبی خاصی ایجاد کنن. طبق گفته دانشگاه پزشکی هاروارد پودر های پروتئینی ممکنه حاوی قنداضافه شده، کالری یا حتی مواد شیمیایی سمی باشن که می تونن برای سلامتی شما مضر و خطرناک باشه.
شما با تهیه این پودر مغزی در خانه می تونید از سلامت محصول مطمئن باشید و از تمام فواید بی نظیرش بهره مند بشین.